W siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi zorganizowano szkolenie w ramach VI Łódzkich Senioraliów, na które zostały zaproszone osoby powyżej 60 roku życia.

W trakcie spotkania były poruszane następujące zagadnienia:

  • odporność człowieka – od czego zależy, jak możemy na nią wpłynąć,
  • szczepienia ochronne – ich szczególne znaczenie w zapobieganiu chorobom zakaźnym,
  • higiena osobista, w tym higiena rąk,
  • zapobieganie: odrze, grypie, wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B, kleszczowemu zapaleniu mózgu, salmonelozie,
  • „pięć kroków do bezpieczniejszej żywności” – jak właściwie przygotowywać posiłki, segregować produkty spożywcze i przechowywać żywność.

Podczas szkolenia prowadzono dystrybucję materiałów oświatowo-zdrowotnych.

Zorganizowana była również ekspozycja wizualna.

Szkolenie przeprowadziła  lek. med. Jolanta Piaskowska  – Kierownik Oddziału Nadzoru Epidemiologicznego

5 kroków do bezpieczniejszej żywności

Dostosowanie strony